AA!

(c) 2009 Sekt Eller Botemedel. All rights reserved.

[email protected]           

Jag hittade den här sidan genom en kille på Facebook, blir väldigt konfunderad när jag läser detta. Är det verkligen så här det går till? Jag vet väl i princip ingenting om AA eller NA, men när man läser detta så blir man ju verkligen rädd.


Kommentarer
Postat av: Eva T

Hej Hillevi och Tony !

Ja du/ni !

Vad man kan få till sig på nätet.

Blir ledsen och lite förbannad av det jag läser för det är så fel ( i mitt huvud )

Alla som vet nåt om Amerika vet att där är det oftast allt eller inget inte så mycket lagom som här hemma i lagomlandet.

Ja 12 steg startade här av två förtvivlade människor för att hjälpa sig själva och varandra, men först och främst sig själv.

Självhjälpsprogram med betoning på själv som vi kan använda på oss dvs VI tillsammans. Det är jag som ska göra min inventering, inte min grupp, sponsor eller ev en präst. Det är jag. Det är jag som ska ta till mig stegen i den takt och i det jag förmår, men det är gruppen som bör anamma traditionerna.

12 stegsrörelsen bygger från början på en religiös rörelse "Oxford rörelsen" men för att passa oss alla, med eller utan tro.

Jag förstår inte heller uttrycket att "håva in i sina garn " Detta är en rörelse utan formellt medlemskap utan avgifter mm vad är det som ska håvas in.

I texten blandas saker samman, behandling och AA/NA

Terapeuter och möte och mötesordning eller icke mötesordning.

12 stegsrörelser är definitivt INGEN sekt. Gå in och läs vad som definierar en sekt.

I många städer runt om i världen sitter det grupper som verkligen har mer att önska, grupper som består av högmodiga och självgoda individer, detta gör inte AA/NA till en dålig gemenskap men enskilda grupper och individer kan framstå som sådana.

Jag kan ju bara se hur jag själv dömde ut kristna samfund på grund av enstaka individer. Det är ungefär samma sak.

Detta kan vi göra något åt om vi själva handlar annorlunda. Det finns alltför många som bara slutat med drogerna och är lika "sjuka" ändå.

Apropå sjukdom, ja beroendet är en sjukdom men i 12 steg strävas det efter att ta ansvar för sin sjukdom.

Skitsnack finns det finns överallt, 12 stegs präster

ja dom finns också precis som rörläggare, direktörer mm.

Jag har under många år sett bra och mindre bra grupper i både AA och NA. Men då är det mitt ansvar som medlem att göra något, (gruppen är oftast så sjuk eller frisk som de enskilda medlemmarna i den) inte att gå ur och välja bort både en gemenskap och sin tro.

Det är det jag kan tycka är lite högmod.

Sedan att dra in hur många NA/AA medlemmar som tagit livet av sig är så magstarkt, jag vet fler som inte varit medlemmar som dött av sin sjukdom. För mig och miljoner människor fungerar 12 steg, det är ingen sekt och jag har mitt fria val att välja en grupp där det är kärlek och tillfrisknande som gäller.

Det kan tyckas hårt att dänga "sanningar" i huvudet på folk, fängelse institutioner och död, men det är ofta så det ser ut. Tyvärr.

Det finns steg och traditioner som är en typ av manual för ett ok beteende. Något som de flesta av oss saknar när vi kommer till sans efter ett aktivt liv och kanske t.om en taskig barndom utan regler moral och värderingar.

Allt i AA och NA är frivilligt, ingen kan tvinga dig till något, allt är bara rekommendationer.

All skillnad i världen mellan ska, bör, och bra för dig.

I början av vår drogfrihet är vi många som inte vet hur livet fungerar, bara det här med känslor ansvar ärlighet. Det kan för de flesta verka totalt omöjligt att ta tag i. Men här kan vi få "hjälp" känna samhörighet få förståelse för våra förtjänster och tillkortakommande.

Jag för min del önskade ett 12 stegs program för all individer i vårt samhälle.

För mig har 12 steg inneburit en total omvärdering av mitt tidigare liv och värderingar. Ärlighet, kärlek, moral, tolerans acceptans jag är inte gud själv, inget helgon men jag kan påverka hur jag vill vara. Idag tar jag ansvar för det jag kan, och inte bara för det jag vill.

För mig personligen handlar 12 steg om MOD att förändras att bli en bättre människa.

Att bli den jag var ämnad att bli.

Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra.

Mod att förändra det jag kan.

Och förstånd att inse skillnaden.

2009-04-04 @ 11:00:45
Postat av: Eva T

Hej igen !

Kollade video klippet också och blev lite "full i skratt" nä men kände så väl igen mig i vad en av männen där sa. Att han var mer sugen, benägen att dricka efter ett möte än innan, ja detta är kanske inte så konstigt då ett möte ofta sätter igång en förfärlig massa känslor.

Vi beroende människor är ju som kanske bekant inte så bra att ta hand och identifiera känslor så vad händer.....jo vi väljer ofta den enklaste vägen. Vi dricker eller petar i oss nåt för att slippa känna. Jag såg programmet Bull Shit på tv när detta programmet visades och kunde hålla med om en del men långt ifrån allt, man kan vinkla och visa nästan allt med hjälp av statistik. Sen ytterligare en aspekt vad gäller 12 steg är att det är en väldigt demokratisk förening efter de 12 stegen och våra traditioner. Vem som helst kan bli medlem, vem som helst kan göra service, vem som helst kan påverka gruppen. Det är ingen annan som gör det åt oss, vi gör det själva och tillsammans.

2009-04-04 @ 12:15:45
Postat av: peter

Lite roligt att läsa för mig... jag hade ungefär samma åsikt som han har som skrivit artiklen... när jag gick med i NA och AA... jag tyckte att det var en sekt... hjärntvätt... manipulation...



... ja jag kunde inte förstå hur en sådan helt sinnessjuk organisation kunde få lov att finnas...



... nu har det gått några år... och tydligen så har sekten lyckat förvrida mitt huvud totalt... jag är nu hjärntvättad... sektad och manipulerad...



och värst av allt är nog att jag känner mig friare än någonsin L... å inte ens fattar hur blåst jag är... utan bara mår skitbra i min drogfrihet... min stackare L...



... jag förstår att du blir rädd när du läser vad han skriver... och det är sunt att tvivla och ifrågasätta tycker jag... kom ner till Halmstad på ett NA-konvent i början av juni och bilda dig en egen uppfattning tycker jag...



(((kram))) från en farligt sektad

peter L

2009-04-04 @ 13:22:48
URL: http://vagava.blogg.se/
Postat av: Hillevi

Vill bara börja med att säga att detta är absolut inte mina åsikter när det gäller AA/NA. Detta var något som jag hittade på nätet, en ganska ung kille som jag känner som har haft problem med droger hade länkat till denna sidan. Antagligen så har han väl inte haft så bra erfarenheter utav NA, men det är som du säger Eva, det finns nog både bra och dåliga grupper. Jag har överhuvudtaget ingen som helst erfarenhet utav varken AA eller NA, det var väl först för några veckor sedan när Tony hade varit på NA möte som jag blev lite intresserad utav detta. Jag började läsa lite om detta både positivt och negativt, jag hade lika gärna kunnat lägga in en positiv artikel om detta här. Grejen var att jag blev väldigt ställd när jag läste detta, jag har bara tidigare hört bra saker om AA/NA. Som sagt var detta är inte mina egna åsikter, jag vet alldeles för lite om både AA och NA för att kunna uttala mig om detta. Jag vet att det är väldigt många som har blivit hjälpta utav både AA och NA och det tycker jag är jättebra.

2009-04-04 @ 14:12:36
URL: http://hillevitony.blogg.se/
Postat av: tony

jag får väl lägga mej i lite!!jag va ju på två na möten för ett litet tag sedan och tyckte väl att det va posetivt jag tror att 12 stegs modellen passar många men kanske inte alla!!men så är det väl med allting!!jag kanske tycker att na är en bra start på sin drogfrihet och att man stöttar varandra!!men sedan tycker jag att borde kanske försöka gå vidare i livet men som sagt jag hade ju varit drogfri i 8 år innan jag gick på mitt första möte så det är ju en annan sak.kram till er alla som beslutar att bli drogfria vare sej ni väljer det ena eller det andra jag håller på er villket ni än väljer!!!kramisar tony

2009-04-04 @ 15:33:21
Postat av: synne

Det var det dummaste jag någonsin har hör eller läst.

2009-04-04 @ 19:04:10
URL: http://olmikhus.bloggagratis.se
Postat av: tony

synne du får ursäkta mej men nu vet jag inte riktigt vad du tyckte va dummast !!det första inlägget eller våra komentarer!!!??mvh tony

2009-04-04 @ 21:06:29
Postat av: Eva t

Hej Tony och Hillevi !

Klart att jag fattade att det inte var era åsikter.

Men till skillnad från Tony så tror jag att 12 steg hjälper också efter lång tids drogfrihet. För problemen kommer och inte alltid i starten på sin drogfrihet, jag hade varit "drogfri" utan 12 steg och blivit "vanlig" i många år när min värld rasade samman och jag tog till ett väl prövat sätt igen, nämligen drogerna. Så en fallskärm är aldrig fel oavsett om det är de första staplande stegen eller efter lång tid.

Kram och natti, jag önskar er en underbar Söndag..........

2009-04-04 @ 22:47:01
Postat av: synne

till Hellevi och Tony.Ja inte till era kommentarer utan till det som din fru hittat på nätet och delgav oss .Som jag var helt omedveten om att det pratas om.Den som har tagit upp detta kan ju aldrig ha varit missbrukare i hela sitt liv.Ursäkta om jag var otydlig i min kommentar.Blev lite piss off.Kram Synne

2009-04-05 @ 14:37:38
URL: http://olmikhus.bloggagratis.se
Postat av: Fullgubben

Välkomna att diskutera ämnet på www.sektellerbotemedel.se

2009-04-08 @ 17:09:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0